Sten Andersson: ”LO-uppgörelsen räcker inte”

Det räcker inte med att komma överens med LO om stabiliseringspolitiken. Göran Persson måste före folkomröstningen komma överens också med de borgerliga partierna, så att upppgörelsen håller, även om det skulle bli en borgerlig regering. Det krävde den förre utrikesministern Sten Andersson i ett tal i Härnösand på onsdagen.
– Om du inte gör det, eller misslyckas, är det många av oss som i grunden är ja-sägare, som tvingas säga ”EMU ja, men inte nu” på folkomröstningsdagen. Inte förrän landets alla ja-partier visar för svenska folket hur man ska använda det enda återstående verktyget för svensk politi, finanspolitiken. Den förre utrikesministern kom med ett antal goda råd till statsminister Göran Persson om hur han ska hantera EMU-folkomröstningskampanjen. Det var en ordentlig angrepp på hur Persson hanterat kampanjen hittills. Misstag inte lyssna på LO Det var till exempel ett misstag av Persson att inte i tid lyssna på LO. Nu måste det repareras genom att de borgerliga partierna ingår i den uppgörelse som nu träffats med LO. Det var också fel enligt Andersson att först acceptera ett antal nej-ministrar och sedan angripa dem utan att ge dem möjlighet att försvara sig. Befria statsråden från munkavlen, var ett råd från Sten Andersson. – Avstå för död och pina från att forsätta att atteckera dem,för gör du det och inte följer de här råden, Göran Persson, leder det till förvirring, ilska och ökad splittring, som kan bestå även efter folkomröstningen, sa Sten Andersson vid sitt tal i Härnösand.
Björn Elmbrant
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".