Samarbete ska hjälpa traffickingoffer

Ekot har tidigare berättat att ingen dömts för brott mot den ett år gamla lagen om förbud mot människohandel för sexuella ändamål. En av anledningarna är att offren ofta inte får stanna kvar i Sverige så att de kan vittna i en eventuell rättegång. Men i Stockholm samarbetar nu flera myndigheter för att komma till rätta med problemen.
Agneta Borg är enhetschef på Uppsökarenheten inom socialtjänsten i Stockholms stad. – Eftersom vi har sett att det här är ett problem har vi bildat en arbetsgrupp. Vi har också fått pengar från Europeiska flyktingfonden för att försöka utarbeta en plan för hur man ska gå vidare med kvinnor som varit utsatta för trafficking. När ett fall med misstänkt människohandel för sexuella ändamål upptäcks uppstår omedelbart flera problem. Det handlar bland annat om vem som ska betala de utsatta kvinnornas uppehälle i Sverige medan polisutredningen pågår. En kostnad som ingen myndighet i dag vill ta. För att få ordning på vem som ska göra vad när det gäller kvinnor och barn som utnyttjats i människohandel har nu ett projekt startats i Stockholm. Där ska myndigheter och frivilligorganisationer försöka hitta ett sätt att samordna sitt arbete. För behovet av samarbete är stort, säger Agneta Borg. – En del är en polisiär sak. Vi har en utlänningslag som förordar vissa saker. Så har vi Migrationsverket och socialtjänsten som ska se till individen och behov. Sedan har vi också frivilliga organisationer som på olika sätt har varit ett stöd för de här kvinnorna. Gruppen har precis kommit igång med sitt arbete och har ännu inga färdiga svar på hur samordningen av arbetet kring människohandel ska gå till. Men Agneta Borg hoppas på att hitta en arbetsform som kan fungera i hela landet. – Det här är ju inte enbart ett Stockholmsproblem. Uppe i Norrbotten och Haparanda är problemet i dag kanske större än vad det är i Stockholm, säger Agneta Borg, enhetschef för Uppsökarenheten inom socialtjänsten i Stockholms stad. På Utrikesdepartementet säger man till Ekot att lagen om människohandel håller på att göras om så att personer som drabbats ska kunna stanna kvar i Sverige och vittna i rättegång.
Tove Svenonius, Radio Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".