136 miljoner kronor mot ohälsa försvann

136 miljoner kronor som skulle använts för att minska ohälsan i Sverige har försvunnit i landstingens budget och kan inte redovisas, enligt en rapport från Socialstyrelsen.
Pengarna ingår i den särskilda Dagmaruppgörelsen som skulle bidra till att sänka sjukskrivningarna, men det har inte skett, säger primärvårdsrådet Bo Jordin vid Socialstyrelsen. – Vår slutsats är att det där är högst tveksamt. Av den totala mängden projekt så är det bara en bråkdel som redovisar att de har kunnat påverka sjuktalen och sänka dem. Skulle sänka ohälsotalen Syftet med Dagmarpengarna var att sänka ohälsotalen och förbättra rehabiliteringen. Men av de 360 projekt som fick pengar 2001 var det bara 27 som gav sänkt sjukfrånvaro, trots att det var målet för hela satsningen. Ett skäl är att pengarna i många landsting tycks ha gått direkt in i den egna verksamhetens svarta hål. Bo Jordin framhåller att projektens kvalitet och redovisningen av pengarna är mycket bra i vissa landsting, men på flera håll undermålig. – En del av de projekt som redovisats har inte haft tydliga mål. Vi har också funnit att i resultatredovisningen har man många gånger haft svårt med att redogöra för vad man har uppnått med de här projekten, säger Bo Jordin. Vet ni vad de här pengarna egentligen har använts till? – Egentligen inte. 235 miljoner kronor har betalats ut . När vi sedan frågar vad de slutförda projekten kostat så får vi den summerade siffran 99 miljoner, säger Bo Jordin. Det innebär att det nu saknas redovisning av 136 miljoner. Frågan är om det i framtiden är ändamålsenligt att dela ut medel utan att samtidigt kräva ordentlig redovisning av hur de använts.
Anna Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".