Regeringsbeslut om tyska reformer

I Tyskland röstade den röd-gröna regeringen på onsdagen igenom en rad planerade reformer. Skatterna ska sänkas och bidrag tas bort. Förbundskansler Gerhard Schröder, anser att dagens beslut kommer leda till stora förändringar i Tyskland.
Idag kom så dagen som det väntats på och talats om hela sommaren i Tyskland. Den röd-gröna regering satte sig ner och röstade igenom en rad av alla de reformförslag man drivit de senaste månaderna. Bidragsrensning och skattesänkningar Skattesänkningen på tio procent från och med nästa år, arbetslöshetsersättningen för långtidsarbetslösa ska sänkas till samma nivå som socialbidragen, och diverse andra bidrag ska strykas. – Det här är den största förändringen av socialförsäkringssystemet i Tysklands historia, sa en allvarlig Gerhard Schröder, på en ytterst välbevakad presskonferens. Nu var det knappast någon som väntat sig något annat än att regeringen skulle säga ja till sina egna reformförslag, men det här är det första, viktiga steget till vad alla förväntar sig kommer att bli en politiskt het höst. Krävs fler beslut Nu måste förbundsrådet, Tysklands andra kammare, också säga ja, och där har oppositionen majoritet. De har inte alls lust att ge förbundskanslern några gratispoäng, och troligen väntar förhandlingar. Kristdemokraternas partiledare Angela Merkel, gjorde på sin presskonferens sitt bästa för peka ut felen i regeringens reformer. Problemen skjuter regeringen bara framför sig, enligt Merkel.
Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".