LO och s överens om EMU-dokument

Socialdemokraterna och LO presenterade i dag ett gemensamt dokument över hur den ekonomiska politiken ska kunna trygga sysselsättningn och välfärd om Sverige byter kronan mot euron. LO tar dock som organisation inte ställning i frågan om Sverige ska delta fullt ut i valutaunionen EMU.
Men ordförande Wanja Lundby-Wedin säger att dokumentet är viktigt för de som tänker rösta ja i folkomröstningen den 14 september. – Här är ju ett dokument som talar om att vid ett svenskt EMU-medlemskap så finns det nu en politik framme som socialdemokraterna står för, som gör att vi kan säga att vi kommer att klara sysselsättningen, välfärden och reallönerna. Det är klart att det blir ett argument för de som vill ha ett ja. Buffertfonder LO-krav Så satt då LO-ordföranden Lundby-Wedin framför journalisterna och presenterade en överenskommelse med det socialdemokratiska partiet. En överenskommelse som inte blev av i våras eftersom socialdemokraterna inte accepterade LO:s förslag på så kallade buffertfonder, vilket var LO:s krav för att uppmana sina medlemmar att rösta ja i EMU-omröstningen. Men man var överens om en rad andra frågor, vilka idag alltså presenterades. Bekämpa stigande arbetslöshet LO och socialdemokraterna vill till exempel höja överskottet i de offentliga finanserna från 2 till 2.5 procent. Man vill reservera ett utrymme i budgeten som bara får användas för att bekämpa en snabbt stigande arbetslöshet. Man vill göra det möjligt för riksdagen att fatta snabbare beslut än i dag om till exempel, ändringar i moms och arbetsgivaravgifter och man vill också jämna ut kommunernas skatteintäkter över tiden för att göra kommunerna mindre känsliga för konjunkturen. LO hoppas att även borgerliga partier kan ansluta sig till dessa tankegångar och i rapporten lyfts många av EMU:s möjligheter fram medan riskerna tonas ned. Två EMU-kritiska LO-förbund Transport och Handels står därför inte bakom rapporten. Oklart hur LO-ordföranden röstar Formellt sett är LO fortfarande neutralt inför folkomröstningen men Wanja Lundby-Wedin tycker att dagens uppgörelse är ytterligare en tyngd i vågskålen för ett ja. Hon är uppenbart förtjust i EMU, men vägrar att berätta hur hon tänker rösta. – Därför att vi har ett beslut i vårt representantskap, som i sin tur vilar på ett kongressbeslut. Det är en omsorg om organisationen att verkligen följa det beslutet eftersom vi inte är eniga i organisationen. Varför är det viktigare att göra alla inom LO nöjda än att se till att Sverige inför euron, om du nu tycker att det är så viktigt? – Därför att mitt uppdrag är att hålla ihop en organisation och se till att vi har en stark fackföreningsrörelse. Det är prioritet nummer ett. Statsminister Göran Persson är nöjd med dokumentet. – Det är klart att många känner sig tryggare. Det är viktigt. Sedan är det en lång kampanjkvar. Fyra veckor minst. Så mycket hinner hända. Jag känner mig faktiskt tillfreds med det här beslutet. Men långt ifrån säker att det ska gå hem med en seger. Det är mycket kvar än, säger Göran Persson.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".