Uselt år för svensk dagspress

Förra året blev ett uselt år för den svenska dagspressen. Det visar Presstödsnämndens genomgång av dagstidningarnas ekonomi. Men det är inte alla det går dåligt för.
– Den ena är Bohuslänningen som gör en remarkabel vändning av sin ekonomi från att ha varit nästan konkursfärdig för några år sedan till att bli en väldigt lönsam tidning. Den andra som gör ett rekordresultat i år är Aftonbladet. Det gör de på en marknad som länge betraktats vara en svag kvällspressmarknad. men Aftonbladet har lyckats bli lönsam även på den marknaden, säger Karl-Erik Gustafsson, professor i massmedieekonomi, som har sammanställt Presstödsnämndens rapport. Upplagan inte avgörande Storleken på upplagan är inte avgörande för hur bra en tidning går. Lönsammast av alla dagstidningar i Sverige är Jönköpingsposten och på tredje plats hamnar Värnamo nyheter. Alltmedan stora drakar som Dagens Nyheter förlorar massor av pengar. Dagens Industri som har varit etta på lönsamhetslistan sedan 1995 halkar ner till sjunde plats. Förlust på 300 miljoner Men ser man på det sammanlagda resultatet för dagstidingarna förra året så är det bedrövligt. Trots att en del tidningar alltså går bra och trots ett presstöd på över 400 miljoner kronor, så blir det en förlust på över 300 miljoner för branschen. Karl-Erik Gustafsson tror därför på ytterligare besparingar och sammanslagningar. – Ekonomiskt tror jag att man kommer att se över sina kostnadsnivåer igen nu när man inte ser en vändning i konjunkturen. När det gäller strukturer är det väl att man kommer att ta sådana initiativ till samarbete, som man tidigare uppfattat var omöjliga, säger Karl-Erik Gustafsson, professor i massmedieekonomi.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".