Inledande Koreasamtal i Moskva

Den ryska regeringen har i dag i praktiken försökt inleda atomsamtalen mellan Nord- och Sydkorea i Moskva. Men redan den informella upptakten visar hur svåra de kommande överläggningarna i Peking blir. Nord- och Sydkorea vägrar tillsvidare att vistas i samma rum.
Den ryska regeringen har inlett förberedelserna i Koreasamtalen på hög nivå. Det är den biträdande utrikesministern Alexander Losjukov personligen som i dag talar med det delade landets representanter i Moskva. Rysk fjäder i hatten För Ryssland är det en fjäder i hatten att denna preliminära samtalsrunda kan äga rum i den egna huvudstaden. Men samtidigt har de koreanska staternas agerande vid mötet i Moskva gjort att förväntningarna inte ska skruvas upp för högt. Samtal i Peking Tanken är ju att Nord- och Sydkorea tillsammans med USA, Ryssland, Kina och Japan den sista augustiveckan ska inleda samtal i Peking om det Nordkoreanska atomprogrammet. Koreanerna trilskas Men de båda Korea vägrade i dag att träffa den ryska regeringen samtidigt. De framhärdade i sin vägran, trots att Ryssland på förmiddagen kryddade Moskvamötet med ett eget förslag om säkerhetsgarantier för Nordkorea. Risk för samtalssvårigheter Risken finns alltså att även de här samtalen mellan diplomater från de sex länderna slutar som nedrustningssamtalen i Europa gjorde i slutet av 1980-talet. 18 länders delegationer höll på att prata i mer än 15 år i de så kallade MBFR-förhandlingarna som skulle minska de konventionella arméerna i öst- och västeuropa. Samtalen ledde till absolut ingenting. Enighet nåddes inte om ett enda A4. Korea har varit delat i 50 år nu. De båda regeringarnas vägran att ens tala med varandra i dag gör att taggtråden vid den 38:e breddgraden säkert hinner rosta rödare en vinter till.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".