Skattesänkningar trots sämre tillväxt

Ekonomin blir sämre än väntat nästa år, säger finansminister Bosse Ringholm, men han vill ändå sänka skatten. I våras trodde regeringen att svensk ekonomi skulle lyfta ordentligt nästa år, men nu har den blivit mer pessimistisk.
– Den internationella konjunkturen har inte tagit fart, som vi trodde i våras, säger Bosse Ringholm. Många trodde att det skulle bli en uppgång i ekonomin efter att Irakkriget tagit slut, men uppgången dröjer. Regeringen tror fortfarande på en ganska långsam fart i ekonomin i år. Nästa år räknade regeringen med att tillväxten skulle bli 2,5 procent, men nu tror regeringen att tillväxten hamnar på två procent jämt. Det är klart sämre och ungefär den fart det brukar vara i svensk ekonomi. Regeringen vill sänka skatter Ändå vill regeringen nu göra flera skattesänkningar. Regeringen ska nu förhandla med miljöpartiet och vänsterpartiet om hur statens pengar ska användas. Bosse Ringholm kommer att föreslå att regeringen dämpar den skattesmäll som villaägare kan få förutom att de betalar fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Bosse Ringholm vill dämpa smällen för 20 000 husägare som anses extra hårt drabbade nästa år, men än är det inte klart hur det ska gå till. Lättnader för småföretag Dessutom vill Bosse Ringholm sänka skatten för småföretag. Det handlar om de så kallade 3:12 reglerna. Bosse Ringholm förklarar vad han vill göra. – Idag betalar företag sin inkomstskatt både som kapitalbeskattning och som inkomstbeskattning, och det sker en förskjutning mot kapitalbeskattning där, säger Bosse Ringholm. Längre fram, 2005 eller 2006, vill regeringen ta bort effekterna av de sista resterna av de egenavgifter som infördes under nittiotalskrisen för att betala pensionerna. Det skulle ge sänkt skatt för alla löntagare och pensionärer. Några nya besparingar behövs inte enligt Ringholm, men han vill inte riva upp den försämring av sjukförsäkringen som regeringen gjorde i våras. Det finns det inte pengar till anser han.
Fredrik Furtenbach

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".