Våldet trappas upp i Afghanistan

Afghanistan drabbades av det blodigast dygnet under det senaste året igår. Omkring 60 personer dödades i attentat på olika håll i landet. Bengt Kristiansson som är generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén säger att det handlar om en upptrappning av våldet.
– Mycket av det våld vi nu ser är kan mycket väl vara en protest mot den pågående politiska processen. Man vill sabotera den man vill inte att övergångsregeringen ska nå några framgångar och man vill inte att vare sig valet eller konstitutionen ska komma till stånd, säger Bengt Kristiansson som är generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén. Det är i oktober som en ny konstitution ska antas och den konstitutionen är grunden för att allmänna val ska kunna hållas nästa sommar i Afghanistan. Missnöje med regimen bakgrunden Talibaner och andra som är missnöjda med övergångsregeringen har under det senaste halvåret ökat antalet attentat. Det kan beror på att övergångsregeringen inte fått så mycket bistånd som man i början blev lovad av västvärlden och också att de talibanska grupperna nu har hunnit börja organisera motstånd sen regimen krossades hösten 2001. Vädjar om fler soldater Den fredsstyrka som finns i Afghanistan består av omkring 5 000 man och FN-sändebudet i landet vädjar nu om att den ska utökas och dessutom ha till uppgift att inte bara skapa säkerhet i huvudstaden Kabul utan i hela Afghanistan. Något som välkomnas av svenska Afghanistankommittén. – Det är det bästa som kan hända i Afghanistan. Det är nog en förutsättning för att det här ska kunna gå bra framöver, säger Bengt Kristiansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.
Annika Östman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".