Osäkert om EMU ger lägre räntor

En av de stora frågorna inför EMU-valet är hur bolåneräntorna påverkas vid ett ja eller nej. Statsminister Göran Persson anser att ett ja bör leda till snabbt lägre räntor. Men Olle Djerf, chefsekonom på Nordea, gör bedömningen att valet inte alls påverkar den svenska räntenivå.
– Huvudskälet är egentligen att svensk ekonomi går aningen bättre än Europa-genomsnittet och därför kan det vara motiverat med lite högre räntenivå även om vi skulle ansluta oss till EMU. Det kommer ändå ta ett par år med början i det tekniska samarbetet i ERM 2 och där har vi möjlighet att avvika från ECB:s ränta, säger Olle Djerf, chefsekonom på Nordea. Många binder nu På fredag kommer riksbanken med ett nytt räntebesked som väntas innebära att det viktiga reporäntan ligger kvar på dagens nivå. Frågan nu är om räntesänkningarnas tid är över. Många bolånekunder har valt att binda sina bolån i stället för att ha rörliga lån - bedömningen är att räntorna är på väg upp. Men i euroländerna där den europeiska centralbankens ECB styr är räntorna betydligt lägre än i Sverige och det är något inte minst statsminister Göran Persson fört fram. Enligt honom så leder ett ja i folkomröstningen till sjunkande räntor här hemma. Han har fått visst stöd från flera ekonomer som pekar på exemplet Finland, där centralbanken vid Finlands anslutning till valutaunionen snabbt sänkte räntan i nivå med den europeiska centralbanken ECB:s. Avfärdar räntesänkningar Men det är inte aktuellt för Sveriges del, enligt Olle Djerf på Nordea. Svensk ekonomi har inte samma akuta behov av låga räntor som euroländerna. Även Barbro Wickman-Parak, chefsekonom på bolåneinstitutet SBAB avfärdar talet om några räntesänkningar. Oavsätt utgången i folkomröstningen. – Vi tror att om det blir ett ja att Riksbanken ska ligga kvar med sin reporänta och väntar in att ECB så småningom också börjar höja vilket kan tänkas ske 2005. Vi tror inte att Riksbanken omedelbart anpassar sig till den nivån, säger Barbro Wickman-Parak, chefsekonom på SBAB. Om det blir ett ja till euron i folkomröstningen i september så dröjer det till 2006 innan makten över räntan lämnas över till den europeiska centralbanken, ECB, i Frankfurt. Under tiden fram till dess ska den svenska räntan anpassas till ECB-räntan om Sverige fullt ut går med i EMU alltså.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".