Dublin dyraste euro-huvudstaden

Från att ha legat på Europas botten har Irland under de senaste tio åren varit en av Europas mest framgångsrika ekonomier. Men priserna har stigit rejält under senare år och Dublin räknas nu som den dyraste huvudstaden i euroområdet. Marie Hunt är mäklare i Dublin och säger att de höga bostadspriserna är ett problem.
Marie Hunt jobbar som mäklare på Gunnes Group, en av Irlands största mäklarfirmor. Hon säger att problemet för Dublinborna är att de vanliga mindre lägenheterna utanför centrum har blivit så dyra att de är dyrare här än någon annanstans i Europa. En vanlig trea utanför Dublins centrum kostar runt 3 miljoner kronor. Fördubblade priser De senaste tio åren har fastighetspriserna fördubblats, något som fått internationella valutafonden att varna för kraftigt övervärderade bostäder. Men att bo är inte det enda som blivit dyrare i Dublin. Inflationen - den allmänna prisstegringen - ligger kring 4,5 procent i år, mer än dubbelt så mycket som den europeiska centralbankens gräns. Många skyller de här prisökningarna på att Irland som euroland inte kan sätta en egen och högre ränta, något som skulle kunna pressa tillbaka inflationen. En av de eurokritiska irländarna är Rhodney Thom, ekonomiprofessor vid University College i Dublin. Han säger att en gemensam ränta som alla euroländer måste ha inte passar Irland. Lägre arbetslöshet än andra euroländer Den irländska regeringen håller inte med om att euron skulle varit dålig för landet, utan hänvisar till att Irland fortfarande är i en stark ekonomisk position, trots vikande siffror. Framför allt har landet en betydligt lägre arbetslöshet än genomsnittet i euroländerna. Mäklaren Marie Hunts förklaring till att priserna har gått upp så mycket på bostäder är att så många vill bo i Dublin. En tredjedel av landets befolkning bor i huvudstaden.
Sara Stenholm, Dublin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".