Tiotusentals lastbilschaufförer riskerar körkortet

Tiotusentals svenskar riskerar att bli av med sina körkort för tung trafik efter den första oktober. Orsaken är att många har missat att skicka in de läkarintyg som krävs för alla över 45 år för att få körkortet för buss och lastbil förnyat. Utan intyg förlorar man helt enkelt körkortet och hittills är det många som inte hört av sig trots påminnelser.
– Vi trodde inte att det skulle vara så många, det är uppåt en 200 000 personer som inte har svarat, något som förvånar Yvonne Käll på Vägverkets trafikregister. De nya reglerna infördes redan 1998 och innebär att alla som fyllt 45 måste skicka in ett läkarintyg för att få körkortsbehörigheten för buss och lastbil, med eller utan släp, förlängt tio år. Slut på övergångsperioden Efter en övergångsperiod går nu nådatiden ut den första oktober och det betyder att alla födda 1953 eller tidigare då blir av med körkortet för tung trafik om man inte skickat in ansökan med läkarintyget. Av de ungefär en halv miljon svenskar som berörs så är det alltså upp mot 200 000 som inte hört av sig. En del vill troligen helt enkelt inte ha kvar körkortet för buss och lastbil eftersom de kanske är gamla och sjuka eller inte har någon användning för det men Vägverket misstänker att många helt enkelt missat att skicka in pappren och för dem kan det bli kännbart. – Om man är yrkesverksam så kan det bli kännbart, säger Yvonne Käll. Kan ni ha informerat för dåligt? – Jag tycker inte det. Vi har i de flesta fall gått ut med två brev så vi har gjort vad vi har kunnat, säger hon. Kan åka dit för olovlig körning För den som av misstag nu förlorar sin så kallade högre behörighet krävs att man ansöker om ett helt nytt körkortstillstånd hos länsstyrelsen, kör man ändå buss eller lastbil räknas det som olovlig körning. Örjan Hägg arbetar på en transportfirma i Jönköping och har i god tid skickat in sitt läkarintyg och han förvånas över att så många missat det. – Ja, det är jag verkligen. Det borde de ha svarat på när de fick lappen. De lägger undan det och glömmer av det för det inte var någon brådska med det då, säger Örjan Hägg. Tror du att det är många som kommer bli obehagligt överraskade när de upptäcker att de inte har körkortsbehörighet längre? – Det är det säkert, säger Örjan Hägg.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".