USA och EU närmare jordbruksuppgörelse

Inför de kommande förhandlingarna om världshandeln som ska hållas nästa månad, verkar det som att USA och EU har närmat sig varandra i den omstridda frågan om stöd till jordbruket.
Även om inget är klart och en uppgörelse långtifrån är säker, så väcks ändå optimismen till liv i vissa utvecklingsländer. Giganterna närmar sig varandra För de stora giganterna på arenan för världshandel, Europeiska unionen och USA, har närmat sig varandra när det gäller att minska stöd till lantbrukare. Motsättningarna har också minskat i diskussionerna om tullar för att stänga ute jordbruksprodukter. Kanske kan det öppna några fler marknader för bönder i fattiga länder. De har i dag små chanser att konkurrera med lantbrukare i exempelvis Frankrike, just därför att de franska bönderna får så stora bidrag så att deras produkter kan säljas billigt på världsmarknaden. Hoppas på positiva besked Även om det fortfarande finns många hinder, så uttrycker sig ändå diplomater i ovanligt optimistiska ordalag. Vi hoppas att komma med positiva besked inom de närmaste dagarna, säger en företrädare för det amerikanska handelsdepartementet. Också från EU:s hjärta Bryssel kommer liknande tongångar. Frågan handlar egentligen om mer än jordbruk, som i sig är nog så viktigt. För om det blir en uppgörelse där så anses möjligheterna bli större att det också blir uppgörelser på andra områden, till exempel export av tjänster och konsumentprodukter.
Willy Silberstein
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".