FN godkänner övergångsstyret i Irak

FN:s säkerhetsråd är nu på väg att erkänna Iraks styrande övergångsråd. Den av USA föreslagna resolutionen, som har stöd av rådets permanenta medlemmar, innebär bland annat att FN övertar ansvaret för Iraks återuppbyggnad under ett års tid.
Under två dagar har ambassadörerna för de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd suttit och slitit med en text som ska göra alla nöjda och som kan få en majoritet av länderna i säkerhetsrådet bakom sig. Rådet ett första steg mot demokrati Det gäller en ny Irakresolution och det som har blivit känt av innehållet är att den innebär att FN godkänner det styrande råd i Irak som USA tillsatte för en månad sen som består av representanter för de olika befolkningsgrupperna i Irak. Formuleringen som ambassadörerna kom överens om är att FN godkänner rådet som ett viktigt steg mot en representativ och av det irakiska folket vald regering. FN-mandat för återuppbyggnaden Den andra punkten i resolutionsförlaget är ett ettårigt FN-mandat för återuppbyggnad i Irak, det FN-stöd som hittills har kommit till Irak är katastrofhjälp Resolutionen säger inget om ett breddat FN-mandat av det slag som Indien, Tyskland, Frankrike och andra har krävt som villkor för att de skulle skicka soldater för att stabilisera situationen i Irak. Ett sånt breddat mandat skulle ge FN huvudansvaret för situationen i Irak, men det har USA hittills motsatt sig. Godkännande höjer statusen Det är framför allt USA som driver på den här resolutionen och det USA hoppas på är att om FN godkänner övergångsrådet i Irak så kommer det att höja statusen och förtroendet för rådet både inne i Irak men också i länderna runtomkring. Så sent som förra veckan sa arabförbundet att det inte tänker erkänna rådet. USA hoppas nu på en omröstning i säkerhetsrådet redan senare i dag.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".