Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU:s biståndsprojekt kritiseras

Publicerat torsdag 14 augusti 2003 kl 06.00
Den europeiska unionens revisorer i Luxemburg är mycket kritiska till hur EU:s skattemedel har hanterats i biståndsprojekt för att bygga vägar och annan infrastruktur i Afrika och Västindien. Undermålig planering, dålig kvalitet, usel kontroll och skenande kostnader är revisorernas betyg på flera av de projekt som man har granskat.
Pengarna kommer från den europeiska utvecklingsfonden, som finansieras av EU-ländernas skattebetalare. Vägar, hamnar och industri Sedan 1987 så har fonden betalt ut motsvarande drygt 30 miljarder kronor till viktiga samhällsnyttiga satsningar i tredje världen, främst vägar, hamnar och vattenrening, men också industribyggnader. EU:s revisorer har ganskat 13 procent av projekten och deras rapport visar att i många fall så har de varit grovt misskötta från början till slut. Slarviga konsulter Redan i planeringsstadiet av till exempel vägar, främst i Afrika, så har man använt sig av slarviga och okunniga konsulter som har levererat bristande och felaktiga underlag, och när felen till slut har upptäckts så har man tvingats till drastiska nedskärningar av vägbyggena, utan att ändå lyckas hålla emot enorma kostnadsökningar. EU-revisorernas beskrivning av problemen med de EU-finansierade vägarna i Afrika för tanken till det svenska Banverkets äventyr i Hallandsåsen, likheterna är många. Dålig kvalitetskontroll EU:s revisorer ser särskilt allvarligt på den usla kvalitets- och kostnadskontrollen. Två nybyggda vägar i Kamerun i Afrika tål inte tunga fordon, den ena har i två år varit avstängd för tung trafik. Pelare som ska hålla ihop kajerna i en EU-finansierad hamn i Tanzania rostar, ett fel som upptäcktes redan 1993 men som ingen brytt sig om att göra något åt. Problemet är att de länder som har fått bistånd från EU för sin infrastuktur då också har lovat att själva ta hand om det fortsatta underhållet av projekten men i praktiken klarar de sällan av det. Byggnader används inte Ett annat exempel på EU-bistånd som spårat ur i fattiga länder är sju slakteribyggnader på Madagaskar utanför Afrikas ostkust. Byggnaderna har inte kommit till användning och är delvis inte ens färdigbyggda. Två avslutade vattenreningsprojekt på Jamaica i Västindien har godkänts trots att de är fuskjobb, Nu används bara en fjärdedel av reningsverkens kapacitet, det i sin tur beror på att man inte fått konsumenterna att ansluta sig, det finns nämligen inget fungerande avgiftssystem för det.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".