Strejk i Chile – men oklart varför

I Chile genomfördes på onsdagen den första nationella strejken sedan demokratins återkomst för 13 år sedan, en övervägande politisk strejk som också orsakat spänningar inom regeringen. Men när det gäller strejkens omfattning och betydelse är meningarna delade.
Tusentals människor demonstrerade runt om i hela Chile till stöd för strejken. Men vad handlade den egentligen om? Var det mot den socialistiske presidenten Ricardo Lagos regering som strejken riktade sig? – Nja, kanske är det företagarna som är de största bovarna men regeringen låtsas som ingenting och låter företagarna göra vad de vill utan några hänsyn till oss, svarar en äldre och ilsken lärarinna. Inga konkreta krav Även om strejken inte förde fram några speciellt konkreta krav så var det mot regeringen de flesta slagorden riktades. Inom undervisningssystemet, sjukvården och på många kontor inom den offentliga förvaltningen stod aktiviteten praktiskt taget stilla, men inom industrin pågick verksamheten ungefär som vanligt. ”Strejken en stor framgång” Den chilenska landsorganisationens, CUT, socialistiske generalsekreterare, han hävdar att strejken var en stor framgång. Den socialistiske inrikesministern, däremot, han hävdar att det egentligen inte var någon strejk utan bara en massa gatubråk på olika platser. Mer än en generalstrejk påminde onsdagen om en protestdag av den typ som brukade förekomma under Pinochetregimen, å ena sidan demonstranter med stenar och Molotovcocktails, å den andra poliser med vattenkanoner och tårgas. Regeringspartiet på barrikaderna Inget särskilt uppmuntrande déjà vu för president Lagos som ju under åren av diktatur själv fick stor erfarenhet av att springa undan vattenkaskader och tårgas. Att samma ritual nu upprepas under hans regering var nog inte vad han hade väntat. Att hans eget socialistparti har hamnat på båda sidor av barrikaderna, gör inte saken bättre. Även om strejken igår inte utgör något allvarligt hot så var den en varning till regeringen att allt kanske inte står så väl till i Chile som regeringen själv och det goda ryktet så gärna gör gällande.
Lars Palmgren, Valparaiso, Chile
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".