Det blev stor förödelse i Gaza efter Israels attacker. Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix.

Dyr nota för Sverige efter Gazakonflikten

Skadorna på byggnader och annan infrastruktur efter Israels krig i Gaza är stora, konstaterar en rapport från Sida som nu vill ha 40 miljoner kronor till akuta insatser i Gaza.

Minst 45 projekt som betalats genom svenskt bistånd är skadade eller helt förstörda. Och kostnaden för att återbygga dem kan bli en mycket dyr.

- Om man räknar på vad det faktiskt kommer att kosta att åtgärda de här skadorna talar man kanske om fyra gånger det beloppet, säger Sidas utredare Johan Brisman.

Summan av de förstörda svenska projekten i Gaza uppgår hittills till 144 miljoner kronor. Bland annat förstördes Gazas elnät där Sverige totalt satsat nära 100 miljoner kronor.

Även en av Sverige finansierad avloppsanläggning i norra Gaza förstördes. Där saboterades även reningsutrustning.

- En israelisk bulldozer skadade väldigt allvarligt de byggnader där kontrollutrustning för infiltrationsbassängerna fanns. Man välte också omkull en tank med dieselolja som stod vid bassängen så att all diesel hamnade i Gazas redan förorenade vatten, säger Johan Brisman.

Johan Brisman föreslår att Sida nu ska avsätta 40 miljoner kronor för akuta insatser som uppröjning av hus och vägar samt insatser för Gazabornas mentala hälsa.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".