Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Anders Borg presenterar en prognos där arbetslösheten är tolv procent om två år. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Dyster ekonomisk prognos från regeringen:

Sämsta läget sedan 1940-talet

Regeringen skruvar nu ner sina ekonomiska prognoser. Finansminister Anders Borg tror på massarbetslöshet med 12 procents arbetslöshet 2011. Redan i år går arbetslösheten upp till nästan 9 procent.

– Jag tror att vi måste vara försiktiga, noggranna, konservativa, ansvarstagande. Vår bedömning av de offentliga finanserna har försämrats med 150 miljarder sedan i augusti. Detsamma gäller Konjunkturinstitutet, säger Anders Borg.

– Titta på OECD:s bedömningar. Även där är prognosfelen mycket betydande. Det finns ingenting som säger att jag inte kommer att behöva stå här i augusti, oktober eller november och redovisa ytterligare försvagningar av de offentliga finanserna.

Sveriges BNP kommer att minska med 4,2 procent i år. Det är den största nedgången under ett enskilt år under hela efterkrigstiden. Arbetslösheten kommer i år att stiga till 8,9 procent och stiga ännu mer tills toppen nås 2011 med 12 procents arbetslöshet.

Jämfört med Konjunkturinstitutets redan bistra bedömning av den svenska ekonomin som kom i går är regeringens prognos alltså ännu något dystrare.

Enligt regeringen drabbas Sverige som en liten och exportberoende ekonomi mycket hårt av lågkonjunkturen, men regeringen vill också betona att Sverige tillhör de länder som står allra starkast rustade för att möta lågkonjunkturen genom att gå in i den med ett överskott i statsfinanserna.

De offentliga kostnaderna kommer att öka kraftigt. Regeringen räknar med att a-kassornas utbetalningar kommer att öka med 80 procent. Finansminister Anders Borg lade på presskonferensen ner mycket möda på att förklara att om man lägger samman de ökande offentliga utgifterna med regeringens stimulansåtgärder så tillhör Sverige de länder som lägger mest pengar på att möta lågkonjunkturen.

Statens lånebehov ökar kraftigt, vilket enligt Anders Borg gör att utrymmet för fler skattesänkningar och andra budgetförsvagningar är synnerligen begränsat. Och finansminister Anders Borg anser att behovet av stabila statsfinanser i dag är större än någonsin.

– Sedan i augusti har de offentliga finanserna, huvudsakligen statens finanser, försvagats med 150 miljarder, det är 125 miljarder i minskade skatteintäkter, huvudsakligen statliga skatteintäkter. Vi måste vara försiktiga här nu. Förivrar vi oss och åker ut på hal is då är det en stor risk att vi brakar igenom och då är nästa diskussion vilka åtstramningar som ska göras och vilka nedskärningar som ska genomföras på pensionärer och på barnomsorg och sjukvård. Jag vill inte bidra till att ta ut Sverige på en tunn is, säger Anders Borg.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".