Kronfågel levererar kyckling igen

Trots nya larm om glas i kycklingpartier kommer Kronfågel inom kort återigen att börja leverera sina varor till butiker i Sverige. Skärpt övervakning av produktionen ska förhindra nya sabotage.

- Vi gör allt i vår makt i den delen av ledet som vi ansvarar för, och mer än så kan inte vi göra så nu måste vi förlita oss på att polisen hjälper oss att lösa den här situationen, säger Jenny Fridh, informationschef på Kronfågel.

Kronfågel är nu uppe i 18 fastställda fall av glas i kyckling. Ännu har inte något klart samband kunnat ses mellan fallen. Det handlar om olika typer av produkter från olika producenter och till och med från olika länder.

Företaget har nu skärpt övervakningen i sina anläggningar och planerar även att börja röntga partierna innan de går ut, och hoppas att det ska räcka för att garantera säkerheten.

Så fort alla butiker har tömt sina gamla lager kommer därför nya partier att skickas ut till butikerna igen.

Bland kunderna är det många, precis som Birgitta Hedlund och Kristina Eklund i Falun, som just nu är väldigt tveksamma till att köpa kyckling över huvud taget.

- Jag tycker inte det är kul att köpa kyckling nu. Jag vågar faktiskt inte. Jag är rädd för att få en glasbit i mig.

- Jag har inte köpt någon kyckling sedan det här beskedet kom. Nog tänker jag mig för litet extra nu.

Oron har också fått flera storkök att sluta servera kycklingprodukter och Glenn Bardh, säljchef i en butik i Jönköping, märker tydligt av en minskad försäljning.

- Jag ser att vi har minskat totalt på kycklingen. Man köper väl andra saker, säger Glenn Bardh.

Vem som ligger bakom sabotagen är fortfarande oklart liksom i vilket led glaset kommer in i köttet.

I dag blev det också klart att Rikskriminalen tar över samordningen för de olika polisutredningar som pågår.

- Rikspolischefen anser att det är viktigt att vi tar en nationell samordning i det här ärendet. I normalfall så sköts de här ärendena ute på lokala polismyndigheter. Nu har det fått den omfattningen att han tycker att vi ska ta ansvar för samordningen, säger Tommy Hydfors som är biträdande rikskriminalchef.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Peter Johansson, SR Dalarna
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".