Mutmisstänkt.

Österrikisk muthärva under utredning

En polisutredning i Österrike om misstänkta mutor i försäljningen av Jas Gripen till Tjeckien fokuseras nu allt mer på det hemliga nätverk av affärsagenter som avslöjades av Ekot och Uppdrag granskning förra året. Det hävdar källor till den österrikiska tidskriften Profil.

I centrum för utredningen står den österrikiske greven Alfons Mensdorff-Pouilly. Mensdorff misstänks för att ha hjälpt den brittiska vapentillverkaren BAE och svenska Saab att muta politiker bland annat i Tjeckien i samband med försäljningen av det svenska stridsflygplanet Jas Gripen.

Mensdorff släpptes i dag ur häktet där han suttit i en månad. Men han är fortfarande misstänkt för mutbrott, penningtvätt och för att ha ljugit för polisen under utredningen, säger Gerhard Jarosch, presstalesman för åklagarkammaren i Wien.

Det finns också andra personer som är högintressanta för utredningen. För ett drygt år sedan kunde Ekot avslöja ett hemligt nätverk av handelsagenter som använts till ljusskygga affärer av svenska och internationella storföretag.

Nätverket som leddes av den numera avlidne kanadensiske miljardären Timothy Landon hade bland annat hjälpt Bofors smuggla vapen till Oman och Ericsson att betala misstänkta mångmiljonmutor till en minister också det i Oman. Landons nätverk spelade också en avgörande roll i den misstänkta mutaffären med Jas Gripen i Tjeckien.

Avslöjandet som Ekot gjorde i samarbete med Uppdrag Granskning ledde enligt åklagare Christer van der Kwast till att den svenska förundersökningen delvis fick en ny inriktning.

Den österrikiska veckotidningen profil beskrev nyligen den här historien sedan det stod klart att Tim Landon och hans nätverk nu spelar en avgörande roll även i den österrikiska utredningen. Det säger Martin Staudinger reporter på tidningen Profil.

– När BAE anlitade den nu häktade greven Alfons Mensdorff-Pouilly som konsult betalades över 100 miljoner kronor till ett bolag som kontrollerades av Tim Landon, och via en serie av komplicerade transaktioner via flera skatteparadis nådde pengarna sedan greven. Det är de här pengarna som bland annat misstänks ha använts till att muta tjeckiska politiker, säger Martin Saudinger.

Greve Mensdorff-Pouilly. BAE och Saab hävdar att de är oskyldiga och att de samarbetar med de polisutredningar som pågår.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".