Aktieutdelning i Volvo trots protester

Idag var det årsstämma för Volvo i Göteborg. Att fordonstillverkarens drabbades hårt av konjunkturnedgången märktes tydligt, även om bolaget till slut gjorde vinst på 16,8 miljarder förra året. Trots protester blev det till slut aktieutdelning.

Det var framför allt det två saker som aktieägarna pratade om inför årsstämman. Korv var en av dessa. 

Att det blev korv istället för den traditionsenliga lunchen var inte det enda samtalsämnet bland de 1 200 aktieägarna som samlades i Lisebergshallen i Göteborg.

Aktieutdelningen på fyra miljarder var det riktigt stora samtalsämnet bland de mindre aktieägarna. 

Verkstadsklubben vid Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve i Göteborg, där bland andra Rolf Andersson ingår, delade ut flygblad till de anländande aktieägarna med kravet att de skulle rösta nej till aktieutdelning. 

– Jag tycker att man får vara solidarisk. Det är riktig att det inte blir någon aktieutdelning, tycker jag, sa aktieägaren Birgit Endander. 

– Det är väl trots allt aktieägarna som tar de stora riskerna och satsar pengar. De vill väl gärna ha litet utdelning på sitt kapital. Det får man ju om man sätter in pengarna på banken, sa aktieägaren Sture Edvardsson. 

Frågan om aktieutdelningen gick till och med så långt som till omröstning vid bolagsstämman. Flera mindre aktieägare protesterade högljutt mot förslaget om en aktieutdelning på grund av bland annat det osäkra läget. 

Motiven som framfördes för en utdelning var bland annat att aktieägarna har rätt att få en liten avkastning på sina pengar.  

Beslutet, som stöds av minst 60 procent av ägarna, innebär att det blir en aktieutdelning på två kronor per aktie, jämfört med 5:50 kronor per aktie förra året.  

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".