Kritik mot skatteparadisavtal tillbakavisas

I eftermiddags skrev regeringen och Caymanöarna under en överenskommelse om informationsutbyte för att komma åt skatteflykt och tillbakavisar kritiken om att avtalet skulle vara tandlöst.

Alden McLaughlin, Caymanöarnas minister för internationell finansiell service förklarar vad avtalet innebär.

– Det gör det möjligt att begära ut information som påverkar skatten från Caymanöarnas oavsett om de är firmor, företag eller privatpersoner.

Avtalet som skrevs under i eftermiddags gör att Skatteverket kan begära ut information från Caymanöarna, om en person utreds för skatteflykt.

Som Ekonomiekot berättade tidigare i dag finns det kritik mot att avtalet blir tandlöst, eftersom Skatteverket måste kunna presentera misstankar.

Men statssekreterare Ingemar Hansson på finansdepartementet tillbakavisar kritiken.

– Det krävs ju att man riktar en förfrågan om person men det behöver inte vara någon verifierad brottsmisstanke.

Ingemar Hansson säger samtidigt att det hade varit ännu bättre om Caymanöarna automatiskt skickat information om svenskars och svenska företags förehavanden i öriket.

– Ja då fick ju skatteverket in ännu mer information men det här är ett stort steg fram,åt för nu får vi tilölgång till information.

Alden McLaughlin säger att Caymanöarna har ett oförtjänt dåligt rykte som paradis för skatteflykt.

– Det finns en felaktig bild av Caymanöarna, att det skulle vara ett paradis där alla förvarar sina pengar. Så är inte fallet, Det är inte mycket pengar som förvaras här däremot underlättar vi transaktioner.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".