Många riskerar mista körkort

Tiotusentals svenskar riskerar att bli av med sina körkort för tung trafik efter den första oktober. Många har missat att skicka in det läkarintyg som krävs för att få körkortet för buss och lastbil förnyat när man fyllt 45 år.
Utan intyg förlorar man helt enkelt körkortet, och trots att Vägverket skickat ut påminnelser är det upp emot 200000 körkortsinnehavare som ännu skickat in sina papper till länsstyrelsen. De nya reglerna infördes redan 1998 och innebär att alla som fyllt 45 måste skicka in ett läkarimntyg för att få körkortsbehörigheten för buss och lastbil, med eller utan släp, förlängt tio år. De behörigheter det gäller är C, CE, D och DE. Efter en övergångsperiod går nu nådatiden ut den första oktober och det betyder att alla födda 1953 eller tidigare då blir av med körkortet för tung trafik, om de inte skickat in ansökan med läkarintyget. Av de cirka en halv miljon svenskar som berörs så är det alltså upp emot 200000 som inte hört av sig. En del vill kanske helt enkelt inte ha kvar körkortet för buss och lastbil, men vägverket misstänker att många helt enkelt missat att skicka in papperen. För den som av misstag nu förlorar sin så kallade högre behörighet krävs också att man ansöker om ett helt nytt körkortstillstånd hos länstyrelsen, eftersom det gamla körkortet alltså blir ogiltigt. Kör man ändå buss eller lastbil räknas det som olovlig körning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".