Varslar om strejk.

Ingen förvåning när Byggnads varslar

Fackförbundet Byggnads varslar om konflikt. Drygt 3 300 arbetare berörs i strejken som bryter ut den 15 april om parterna inte kommer överens.

Anledningen till varslet är inte löner utan att Byggnads vill att två nuvarande typer av avtal ska ersättas med ett enda nytt grundavtal, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

– Vi lade ett bud i går som vi tyckte var en bra balans i frågan men det tyckte inte Sveriges byggindustrier. Vi befinner oss i ett tillstånd med avtalslösa arbetsplatser och det här är ett sätt för oss att lägga ett varsel så att vi kan få i gång diskussionerna och komma ett steg framåt.

Någon motsättning tycks i princip inte finnas mellan facket och arbetsgivarna om att ersätta två typer av existerande avtal med ett gemensamt nytt.

Motsättningen gäller innehållet, till exempel regler som gälla för facket lönegranskning ute på arbetsplatserna. Bo Antoni på Sveriges Byggindustrier är ändå förvånad över strejkvarslet.

– Ja, på ett sätt att det kommer ett varsel men samtidigt är vi inte förvånade. De sa upp avtalet den 30 september förra året med syftet att vi skulle förenkla, förbättra och göra saker bra för både arbetsgivare och arbetstagare.

Vad tror du blir nästa steg?

– Jag vet att nästa steg blir att träffa medlarna i morgon och det kommer också Byggnads att göra. Jag hoppas att medlarna nu kan övertyga Byggnads om att arbetsgivarsidans intresse också kommer tillgodoses för att vi ska få till stånd en överenskommelse, säger Bo Antoni.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".