Journalist i Moskva misshandlad till döds

I Ryssland har flera oppositionella attackerats den här veckan. En av dem, en journalist, blev så svårt misshandlad att han dog. 

Sergej Protazanov var den sjätte journalisten på två år som blev svårt misshandlad i Moskvaförorten Chimki, men han var den första som avled av skadorna.

Den lilla lokaltidningen där han arbetade förbereder just nu ett reportage om misstänkt valfusk i lokalvalet i Chimki för en månad sedan.

Polisen som utreder fallet säger att Sergej Protazanov dog av förgiftning av en okänd substans och att han missbrukade alkohol.

Protazanovs kollegor avfärdar uppgifterna och säger att han dagarna före sin död blev attackerad och att han haft så ont att han knappt kunde röra sig.

Riktigt lika illa gick det inte för den välkände människorättsaktivisten Lev Ponomarjov som i tisdags misshandlades av okända män utanför sitt hem i Moskva.

Ponomarjov, som är 67 år gammal och arbetat för mänskliga rättigheter ända sedan sovjettiden, säger till den ryska nyhetsbyrån Interfax att han inte blev rånad och inte heller blev utsatt för en slumpmässig attack. Lev Ponomarjov har lämnat sjukhuset och vårdas i hemmet.

Framstående ryska människorättsorganisationer har fördömt de senaste dagarnas händelser och oron är stor för nya attentat.

Särskilt två händelser i Moskva under det senaste halvåret har visat på utsattheten för oberoende journalister och människorättsaktivister.

I november förra året blev tidningsredaktören Michail Beketov så illa misshandlad att han hamnade i koma och han har ännu inte återfått medvetandet.

I januari i år sköts Beketovs advokat Stanislav Markelov och journalisten Anastasia Baburova till döds på öppen gata i centrala Moskva. Inte i något av fallen har de skyldiga identifierats.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".