Åsbrink vill samarbeta för förtroende

Regeringens förtroendekommission, som arbetar med att studera förtroendeskadliga företeelser i näringslivet, ska presentera sin slutrapport senare i år... Kommissionens ordförande Erik Åsbrink föreslår nu i ett brev till näringslivets organisationer ett samarbete för att komma till rätta med problemen.
Förtroendekommissionen, under förre finansministern Erik Åsbrinks ledning, kommer att presentera sina förslag senare i år. Arbetet är dock försenat och kommissionen kommer inte att bli färdig den 31 oktober som planerat. Parallellt med kommissionens utredning har näringslivet på egen hand upprättat ett eget forum i förtroendefrågan för att kunna upprätta egna bestämmelser och genom självregelering försöka undvika tvingande lagstiftning. Men nu föreslår förtroendekommissionens ordförande förre finansministern Erik Åsbrink att näringslivet ska samarbeta med kommissionen och att dom tillsammans ska upprätta en så kallad uppförandekod. Än så länge finns inga konkreta förslag på hur reglerna skulle kunna utformas eller hur efterlevnaden i så fall skulle kunna kontrolleras och eventuella sanktioner utdelas. Däremot är det redan klart att det inte kommer att handla om sanktioner i lag som böter eller fängelse. En tanke är istället ett system som består av prickning och utpekande och som skulle innebära att företag som missköter sig tillkännagavs offentligt, säger Erik Åsbrink. Dessutom kommer pricknings- och utpekningssystemet att ge utrymme för gradskillnader och nyanser, är det tänkt. Företag som bryter mot reglerna, och på ett rimligt sätt kan motivera varför dom gör så ska kunna slippa sanktioner. De företag som inte kan motivera varför de bryter mot förtroendekommissionens bestämmelser kommer däremot att surras fast vid skampålen. Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".