KRIMINALVÅRDEN:

"Många självmord stoppades"

Kriminalvården lyckades förhindra över hundra självmord i landets häkten under förra året, hävdar myndigheten i en ny rapport. Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén bemöter därmed kritiken om läget på häktena.

I rapporten, som Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén presenterar på Dagens Nyheters debattsida på torsdagen, skriver Kriminalvården om situationen på landets häkten.

Kriminalvården har lagt ner stora resurser de senaste åren på situationen för de intagna på landets 36 häkten, skriver Nylén. Det senaste året har också en speciell grupp inspekterat häktena för att kontrollera hur åtgärderna fungerar.

Gruppens rapport visar att situationen på häktena är bättre än den rådande mediebilden, hävdar Lars Nylén.  Bland annat har inget självmord förekommit sedan juli i fjol, och Kriminalvården lyckades under 2008 avstyra 108 handlingar som kunde ha lett till självmord. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".