Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vackert väder stoppar trädsvamp

Den svenska skogen är nu på väg att återhämta sig efter de svåra angreppen av gremmeniellasvampen, som orsakat skador för miljardbelopp. Tack vare gynnsamt väder har läget förbättras radikalt.
– Vi har haft tur med vädret under de här senaste åren. Vi hade en fin sommar i fjol och även en fin sommar i år med mycket värme och sol. det har varit gynnsamt för träden. Dessutom har vi haft en torr höst i fjol, vilket också gynnade träden och missgynnade svampen. Därtill kom en kall vinter som också var gynnsam för träden, säger Hans Samuelsson, Jägmästare på Skogsstyrelsen. Den svenska skogen har drabbats hårt av gremmeniellaskador. Arealer med tallskog motsvarande över 300 000 hektar, vilket är lika stort som hela Sörmland, har drabbats. Notan för skadorna beräknas till närmare en miljard kronor. – Vi har nog aldrig haft något liknande här i Sverige. Det finns inte dokumenterat, så vitt jag vet i alla fall. Värst har svampen Gremmeniella slagit till mot Bergslagen, Västerbotten och Småländska höglandet. På långt håll har man kunnat se tallar som lyser röda och där barren har fallit av. Skogsägare har tvingats hugga ner stora bestånd. Gremmeniella, eller tallens knopp- och grentorka, som den också kallas, finns naturligt i skogen. Den gynnas av en viss vädertyp och på skogstyrelsen förklarar man det svåra utbrottet med regniga somrar och milda vintrar. Men tack vare de senaste två årens vackra somrar och den relativt kalla vintern så ser det nu bättre ut. Men än är det för tidigt att blåsa faran över säger Hans Samuelsson på Skogsstyrelsen. – Jag vet ju att det kommer att produceras sporer i de här infekterade bestånden ett antal år framöver. Så det behövs att vädret är gynnsamt för skogen ytterligare ett antal år innan jag kan pusta ut ordentligt.
David Svanberg, SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".