Statens finanser försämras kraftigt

Ekonomistyrningsverket tror i sin nya prognos att statens ekonomi försämras kraftigt under de kommande tre åren och att det kommer att vara underskott i statsbudgeten ända fram till 2012.

Årets budgetunderskott uppgår till 149 miljarder kronor. Stödåtgärder för det finansiella systemet, förklarar nästan hälften av underskottet.

– Prognosen liknar ungefär det som vi ser från andra också och inskärper allvaret i nedgången, säger Fredrik Reinfeldt.

Finns det någonting som säger att regeringen håller på att tappa kontrollen över underskottet?

– Nej, och det inskärper också ESV att det är snarare tvärtom, att regeringen har tagit ett tydligt ansvar både genom att försvara stora överskott i god konjunktur mot väldigt många som då ropade på att vi borde göra slut på pengarna. Det har gjort att vi har haft fallhöjd och säkerhetsmarginaler.

Men mer än hälften av underskottet kan ju förklaras av skattesänkningar som regeringen har genomfört. Har det varit ansvarsfullt.

– Så kan man inte beskriva det. Vi har ansvarsfullt genomfört skattesänkningar som har understrukit vår arbetslinje när vi har haft överskott.

Nu riskerar BNP att sjunka med 4,2 procent, enligt era egna prognoser. Borde inte regeringen göra mer för att motverka arbetslösheten.

– Det är ofta till hög kostnad och har dessutom liten påverkan på arbetslöshet som man klan gå in med budgetmedel. Det man dock gör är att man skapar stora hål i statens finanser som i sin tur ställer krav på att återställas med skattehöjningar eller nedskärningar, säger Fredrik Reinfeldt.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".