Hundratal på Sonera fick samtal registrerade

Finländska telebolaget Soneras olagliga registrering av vissa medarbetares telefonsamtal var mer omfattande än vad som tidigare varit känt. Enligt den finländska Centralkriminalpolisen är det så många som 100 anställda som fått alla sina samtal registrerade. Indirekt berörs så många som 7000 personer av telefonövervakningen, och dessa kan nu kräva telebolaget på skadestånd.
Flera personer i finländska telebolaget Soneras ledning tröttnade på att uppgifter om företaget läckte till pressen och därför beslutade man sig för att registrera 100 medarbetares telefonsamtal. Endast registrering Enligt den finländska Centralkriminalpolisen har det inte handlat om avlyssning, utan endast om registrering av vilka telefonnummer medarbetarna ringt till. Skakade om i Finland och Sverige Men, det här är inte tillåtet enligt finländsk lag. Nyheten om att flera högt uppsatta personer i Sonera anhållits och häktats för brott slog i fjol minst sagt ned som en bomb. Både i Finland och Sverige, eftersom Sonera numera är en del av TeliaSonera. Kan kräva skadestånd Centralkriminalpolisen uppger för Ekot att de 100 Soneramedarbetarna hann med att tala med 7000 personer innan övervakningen avslöjades. Enligt polisen kan dom här människorna nu kräva telebolaget på skadestånd. Men TeliaSoneras informationsdirektör i Finland, Jyrki Karasvirta, tycker att det är för tidigt att uttala sig om det. Han påpekar att det inte är företaget, utan de tidigare anställda, som är misstänkta för brott. – Principen är att om någon gör något olagligt är man främst personligt ansvarig, säger Jyrki Karasvirta, informationsdirektör på TeliaSonera i Finland.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".