Farligt att inte få bestämma på jobbet

Det är farligt att känna att man inte har kontroll och inflytande över sitt arbete. Det finns det nu vetenskapliga bevis för.
Det finns många olika orsaker till de många långtidssjukskrivningarna, säger professor Töres Theorell, chef för institutet för psykosocial medicin. – Just i de branscher där detta var speciellt alarmerande, kommuner och landsting, så har också upplevelsen av att man kan påverka sitt arbete försämrats påtagligt. Det är besparingar, nedskärningar och sammanslagningar som gjort att det blivit mindre tid för planering och reflektion. Hälsofarlig stress Kraven på de anställda ökar, men de har små möjligheter att påverka hur arbetet ska göras och hur själva arbetsplatsen ska organiseras. Och det skapar en stress som är rent hälsofarlig, säger Töres Theorell. – Man mobiliserar ständigt energi och trycker ständigt tillbaka de goda reparerande krafterna. man kan säga att kroppen blir känsligare i muskler, i magen och hjärt- kärlfunktionen, ja överallt., säger Töres Theorell. Risken för att man ska bli långtidssjukskriven går faktiskt att mäta. Den ökar med 30 procent om man tappar kontrollen över sin egen arbetssituation. Det visar studier av människor som fått förändrade arbetsförhållanden.
Gunilla Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".