Fler amerikanska trupper till Liberia

I Liberia har 200 amerikanska soldater landat på Monrovias flygplats. De amerikanska trupperna ska stötta den västafrikanska fredstyrkan och se till att humanitär hjälp kan skeppas in till Monrovia. USAs ambassadör John Blaney tog emot de amerikanska trupperna på flygplatsen.
– Det är ett viktigt steg för att hjälpa folket som lider här i Liberia, precis som president Bush lovat, sa USAs ambassadör, när nio helikoptrar i förmiddags landade med drygt 200 marinsoldater. De amerikanska soldaterna kommer inte att aktivt gå in och stoppa striderna, utan tar nu kontrollen över flygplatsen, så att den västafrikanska fredstyrkan ECOMIL kan förflytta sig till den internationella hamnen. Rebeller kontrollerar hamnen Den största rebellgruppen LURD, som i två månader belägrat huvudstaden Monrovia och stoppat alla matsändningar in till staden, har kontroll över hamnen, där FN och andra hjälporganisationer har stora lager av mat, medicin och andra förnödenheter. Rebellerna har lovat att senare idag lämna över hamnen till ECOMILS soldater. På onsdagen plundrades delar av lagren av desperata människor, som i veckor främst levt på rötter ur mangroveträsken som omger Monrovia. Rebellerna sa sig inte kunna stoppa plundringen, men det handlade snarare om att utnyttja människors desperata situation som ett kort i förhandlingarna om landets politiska framtid. LURD-rebellerna kräver mer inflytande i den nya regeringen för att dra sig tillbaka. Nye presidenten erkänns inte När Charles Taylor lämnade landet i måndags, sa både rebelledare och den nye presidenten att inbördeskriget var över. Men striderna har fortsatt och båda sidor anklagar motparten för att bryta vapenvilan. Den nytillträdde presidenten Moses Blah reste på torsdagen till Ghana för att träffa rebelledarna för nya samtal. Blah har bjudit in rebellerna att dela makten för att få ett slut på striderna, men Blah, som var vicepresident under Taylors styre, erkänns inte av LURD.
Johan Schmidt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".