Tysk ekonomi krymper

För andra kvartalet i rad har den tyska bruttonationalprodukten fallit. Landet befinner sig återigen i en recession, det vill säga att ekonomin krymper.
Nu är det ju i och för sig en ”lätt” recession, som man säger här. Förra kvartalet föll bruttonationalprodukten med 0,1 procent jämfört med kvartalet innan. Som också var ett kvartal när BNP också föll, med 0,2 procent. Det är framförallt den tyska exporten till utlandet som minskat, vilket enligt många beror på den starka euron. Under våren och sommaren har ju dollarn försvagats och euron stärkts. Vilket gör de tyska varorna dyrare. Med Tyskland befinner sig nu EU:s två största ekonomier i recession. I förra veckan kom nyheten om att även Italiens ekonomi krymper. Det här är dåliga nyheter för Europa. För tillsammans står Italien och Tyskland för halva euroområdets ekonomi.
Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".