"Styrelsen hade kännedom."

Elmehagen lägger fram pensionsavtal

Uppdaterad 22:30
AMF Pensions tidigare vd Christer Elmehagen offentliggör nu delar av sitt avtal med AMF, som innebar att totalt 62 miljoner kronor sattes av i pension åt honom. Elmehagen menar att det tydligt framgår att AMF:s styrelse varit helt införstådd med de beslut som fattats om hans pension.

Den avgörande frågan i pensionsavtalet är delen där det står att samma premie till Elmehagens pension som betalas in vid hans 60-årsdag, också ska betalas under hela den resterande tid som han jobbar kvar i AMF.

Christer Elmehagen menar att detta slår fast att han fått rätt pension. 700 000 kronor i månaden som han jobbade efter sin 60-årsdag.

– Ja, att den premien som ska inbetalas efter det att jag fyller 60 år ska vara direktrelaterad till de premier som utbetalas omedelbart före jag fyller 60. Att man är medveten om beloppet och att den ska beräknas på det sättet som står i de här styckena som du har tillgång till, är för mig helt klart, säger Christer Elmehagen.

Hur mycket skulle den årliga inbetalningen uppgå till då i enlighet med den här avtalsskrivningen?

– Ja, det blir ju 770 000 kronor per månad, som det också har stått i avtalsredovisningen, säger Christer Elmehagen.

Att pensionspremien blev så hög berodde på att slutbetalningen enligt gamla avtal om Elmehagens pension, som skulle göras klar till hans 60-årsdag, har räknats in i underlaget för de premieinbetalningar som gjordes därefter.

– Hur mycket mindre är vad våra externrevisorer räknar på med hjälp av pensionsexperter, säger Göran Tunhammar.

Hur kan det komma sig att ni uppdagar det här först nu. Ni har ju skrivit under årsredovisningarna?

– Helt korrekt och i varje årsredovisning har det dels stått det faktiska utbetalda beloppen och dels har det stått en utförlig fotnot.

Vad tyder det på att ni skrivit under papprena och först nu kommer på att ni betalat dubbelt? 

– Ja, detta är ju en årsredovisning med förslag av verkställande direktören. Hur stora de gamla åtagande var kan man inte begära av en enskild styrelsemedlem att beräkna på men att det är för mycket inbetalt är vi i styrelsen övertygade om.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@r.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".