Skadeståndskrav mot Telisonera

Finländska telebolaget Soneras olagliga registrering av vissa medarbetares telefonsamtal är mer omfattande än vad som tidigare varit känt. Enligt den finländska Centralkriminalpolisen är det så många som hundra anställda som fått alla sina samtal registrerade. Indirekt berörs därför så många som 7000 personer av telefonövervakningen, och dessa kan nu kräva telebolaget på skadestånd.
Flera personer i finländska telebolaget Soneras ledning tröttnade på att uppgifter om företaget läckte till pressen och därför beslutade man sig för att registrera 100 medarbetares telefonsamtal. Enligt den finländska centralkriminalpolisen har det inte handlat om avlyssning, utan endast om registrering av vilka telefonnummer medarbetarna ringt till. Men, det här är inte tillåtet enligt finländsk lag och nyheten om att flera högt uppsatta personer i Sonera anhållits och häktats för brott slog i fjol minst sagt ned som en bomb både i Finland och Sverige, eftersom Sonera numera är en del av TeliaSonera. Centralkriminalpolisen uppger för Ekot att de 100 Soneramedarbetarna hann med att tala med 7000 personer innan övervakningen avslöjades och enligt polisen kan dessa nu kräva telebolaget på skadestånd. Men TeliaSoneras informationsdirektör i Finland, Jyyrki Karasvirta, tycker att det är för tidigt att uttala sig om det - och - påpekar han - det är inte företaget utan dom tidigare anställda som är misstänkta för brott. Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".