Ja eller nej till euron inte viktig för SEB

Bankkoncernen SEB presenterade sitt halvårsresultat i dag och särskilt under andra kvartalet gick det upp. För SEB:s del spelar utgången av folkomröstningen om EMU inte så stor roll, säger vd Lars Thunell.
– Det är klart att det kommer påverka oss och våra kunder. Vissa affärsområden kommer att påverkas negativt då vi får mindre valutaväxlingar. Vi kommer få kostnader för själva övergången men samtidigt tror vi det kommer vara positivt för svensk ekonomi och därmed viss motverkan. Betyder det mer för landet än för banken? – Ja, jag tycker det. Men det här är inte bara en ekonomisk fråga. Det är en fråga om Europa också, säger Lars Thunell. Business as usual. Det tycks vara mantrat som företagen upprepar när frågan om EMU-omröstningen ställs. Så var det också under torsdagen här i bankpalatset vid Kungsträdgården i Stockholm. Bankerna förutspår i stort sett oförändrade valutaväxlingsvolymer. Dollarn, pundet, yenen samt norska och danska kronan finns ju kvar. För SEB:s del blev halvårsresultatet 3,8 miljarder kronor. Det är minus 6 procent jämfört med 2002. Årets andra kvartal blev dock det bästa på fyra kvartal. Minskat räntenetto Lägre räntor har minskat räntenettot, men bara marginellt för in- och utlåningsvolymerna till företag och hushåll har ökat. Provisionsnettot däremot sjönk för SEB. – Det har varit en ganska tuff marknad, men vi har jobbat på med våra kunder och våra kostnader och det har lett till att vi förbättrat resultatet inom egentligen de flesta områden från det första till det andra kvartalet. Vi har stärkt våra positioner och därför känns det som att vi nu har medvind och kan vi nu få att ekonomin fortsätter att förbättras lite grann så känns det ganska bra för framtiden, säger Lars Thunell, vd för SEB.
Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".