Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortum-chefer avgår efter bonuskritik

I det finländska energibolaget Fortum lämnar nu både styrelseordföranden och verkställande direktören sina uppdrag efter hård kritik mot det delvis statsägda bolagets bonuspolitik. Regeringen anser att bolaget inte har följt de gällande bonusreglerna.

Detta gör den verkställande direktören Mikael Lilius mycket upprörd.

– Om en ägare inte är nöjd med ledningen så kan den klart säga det. Men det känns lite konstigt när jag varit på bolagsstämma och ägarrepresentanten stiger upp och säger att de är nöjda och tycker att ledningen har gjort ett utomordentligt bra jobb. Sedan står man på den publika estraden och ifrågasätter vår heder, vår moral och vår etik. För mig är det inte rakryggat, säger han.

Mikael Lilius är så upprörd över den finländska regeringens brist på rakryggat uppträdande att han har beslutat sig för att gå i pension.

Förra året fick Mikael Lilius en lön på drygt 9,3 miljoner svenska kronor. Men utöver det kunde han kvittera ut en bonus på omkring 23 miljoner, alltså mer än dubbelt så mycket som själva lönen.

Det har den finländska staten, en av Fortums ägare, svårt att smälta. Det finns också ett principbeslut att ingen i statsägda bolag skall få en bonus som är större än lönen.

Så inte bara Lilius utan också Fortums styrelseordförande Peter Fagernäs har råkat i onåd för bolagets frikostighet.

Fagernäs kommer därför inte att återväljas på bolagsstämman i nästa vecka.

Fortum-vd:n Lilius stora bonus har väckt stort uppseende i Finland.

Lilius själv säger att han och hans familj har utsatts för hot och till och med tvingats ta hjälp av livvakter för att känna sig trygga.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".