Partiledarna lade fram förslaget inför ungdomar på kafé String i Stockholm. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Oppositionen: Sex miljarder till ungdomar

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill satsa sex miljarder kronor under ett år för att minska ungdomsarbetslösheten, exempelvis genom fler praktikplatser, sommarjobb och platser inom komvux.

– Man kanske inte har gjort sin gymnasieutbildning som man borde, och då tycker jag att man ska ha rättigheter, och möjligheter, att kunna utbilda sig eller få praktikplats, säger Jannikki Jauring som läser till arbetsterapeut på högskolenivå.

Partiledarna Mona Sahlin (S), Lars Ohly (V) och språkröret Maria Wetterstrand (MP) presenterade i dag sina gemensamma ungdomsförslag, vilka blir en del av deras svar på regeringens kommande vårbudget.

Förra månaden var ungefär 70 000 ungdomar öppet arbetslösa eller inskrivna på program hos arbetsförmedlingen. För att motverka detta vill partierna exempelvis skapa 10 000 utbildningsplatser för ungdomar utan slutbetyg från gymnasiet, lika många extra platser på högskolornas sommarkurser, samt ett par tusen nya platser vardera inom högskolan, komvux och den kvalificerade yrkesutbildningen.

– Vi riskerar att få en generation här som hamnar i en passiv destruktivitet om inte vi politiker tar vårt ansvar och ser till att satsa på just den här gruppen, säger Maria Wetterstrand (MP).

Är det verkligen pengar vi har råd att satsa?

– Det kommer att kosta mycket, mycket mer i fall vi lämnar den här ungdomsgenerationen åt sitt öde, säger Maria Wetterstrand (MP).

Partierna vill inte bara satsa mer på rena studieplatser. Exempelvis vill de ha 4 000 lärlingsplatser, praktikplatser inom statliga myndigheter, och 3 000 traineeplatser inom kommuner och landsting.

– Om de får chansen att nu få praktik och få insyn i vården och omsorgen är chansen stor att de också både vill och får jobba där, säger Mona Sahlin (S).

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".