Svårt möta efterfrågan på psykoterapi

Samtidigt som utbildningsplatserna för psykoterapeuter blir färre, är medelåldern hög bland psykoterapeuterna. Det saknas också många terapeuter för att klara olika mål om vård åt personer med psykiska besvär.

Regeringen drar in examensrätten för sju psykoterapeututbildningar, efter en granskning som Högskoleverket gjort. Cecilia Svanborg, ordförande i Svenska KBT-föreningen tycker att regeringens beslut har både för- och nackdelar.

– Jag tycker att det är både bra och dåligt. Jag tycker att det är bra att man har översyn utbildningens kvalitet. Det som jag tycker är dåligt är ju att vi har brist på psykoterapeuter i Sverige. Och vi har brist på utbildade terapeuter som kan evidensbaserad psykoterapi.

Medelåldern är hög bland Sveriges psykoterapeuter. Ungefär hälften av dem väntas gå i pension inom fem år. Och antalet utbildningsplatser minskar, när sju av 18 svenska psykoterapeut-utbildningar mister examensrätten.

Hur många platser som försvinner är svårt att säga. Några har sedan tidigare avbrutit nyintagningen, när Högskoleverket meddelade att deras utbildning inte höll måttet.

Samtidigt ökar nu efterfrågan på psykoterapeuter kraftigt, inom en gren av psykoterapi, kognitiv beteendeterapi, KBT. Den behandlingsmetoden gynnas i den statliga rehabiliteringsgarantin.

Många långtidssjukskrivna har olika psykiska besvär, och regeringen skjuter till pengar för att få i gång rehabilitering med KBT.

Och för människor som lider av depression och ångest rekommenderar Socialstyrelsen också KBT som behandling i sina riktlinjer som nyligen kom.

Medan Högskoleverket kritiserar utbildningarna för kvalitetsbrist i ena änden, så godtar staten och vårdgivarna i andra änden terapeuter med snabbutbildning, för att råda bot på den stora bristen. Det gör att både studerande och patienter i alla fall har svårt värdera utbildningarnas kvalitet.

– I många fall är det jättesvårt för elever att veta om det här är tillräckligt bra, säger Cecilia Svanborg.

Så även om staten har satt ett kvalitetsmått här i och med Högskoleverkets granskning så finns det inga sådana mått i andra änden menar du?

– Nej, det finns för den mest specialiserade utbildningen men den stora massan av vårdarbetare inom psykoterapiområdet går utbildningar där det inte finns någon kvalitetssäkring.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".