Om raketen avfyras stärks Nordkoreas hotbild mot omvärlden. Foto: Scanpix.

Nordkorea redo att avfyra raket

I nordöstra Asien stiger spänningen efter att Nordkorea nu verkar vara redo att avfyra en långdistansraket, trots skarp kritik från omvärlden.

Japan fruktar att spillror från raketen kan falla på dess territorium, och i Sydkorea oroar sig många för att relationerna med Nordkorea ska bli ännu sämre.

– Det är inte första gången Nordkorea har hotat oss, men vi måste ändå se till att snabbt förbereda oss, säger ekonomistudenten Park Chun Chan i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Många här är oroliga över vad konsekvenserna av raketavskjutningen ska bli, men samtidigt trötta efter alla år av drama från nordkoreansk sida.

Nordkorea påstår att det är en fredlig raket som ska bära en kommunikationssatellit ut i rymden. Men många experter tror att det i själva verket handlar om att testa en rakettyp som en dag ska kunna – åtminstone i teorin – föra iväg en atombomb, exempelvis till USA:s fastland.

Satellitbilder tyder på att den över 30 meter långa raketen nu håller på att tankas och att den kan vara redo att skjutas i väg när som helst.

– Nordkorea har hållit på med liknande saker i 20 år, och det handlar om att de vill ha USA:s uppmärksamhet, respekt – och eftergifter, och nu vill man att Barack Obama ska ta Nordkorea på allvar, säger professor Kim Seong-su som forskar kring Nordkorea.

Washington säger att man inte tänker försöka skjuta ner raketen och att man vill försöka få igång en diplomatisk process för att avveckla kärnvapenprogrammet i Nordkorea, en diktatur där många lever på svältgränsen och tortyr är utbredd.

Om regimen nu som väntat skjuter i väg sin raket tvingas USA och dess allierade i regionen att konfronteras med en ny och allvarligare hotbild från ett Nordkorea som – tycks det – vägrar att låta sig ignoreras.

Nils Horner, Seoul
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".