Dialys hemma blir dyrt för äldre

Pensionärer som behöver dialys och vill ha det hemma får ingen ekonomisk hjälp för ökade kostnader, trots att landstingen sparar in stora summor genom att njursjuka själva sköter vården. Patientföreningen Njurförbundet har reagerat och kräver att reglerna ska ändras.

I ett hus med vacker utsikt över Sundstatjärn i Karlstad sitter Åke Mandell och funderar över om han ska satsa på hemdialys. Åke är aktiv i kommunpolitiken, och det engagemanget tar mycket av hans tid som pensionär.

Men dialys, som tar 5-6 timmar, tre gånger i veckan på Centralsjukhuset skulle effektivt sätta stopp för det.

– Jag jobbar en del politiskt och har mina sammanträden och träffar personer i olika situation och det är inte alltid man kan anpassa sig till dialystider så då får man tänka om.

Den som har dialys i hemmet innan man fyllt 65 får behålla sin handikappersättning för de ökade kostnaderna.

Startar dialysen efter 65-årsdagen får man ingen handikappersättning enligt reglerna, utan får betala merkostnaderna själv.

Det handlar om ökad vattenförbrukning, högre avgifter för sophämtning och riskavfallshantering och det kan kosta upp till 40 000 kr om året.

Nu vill Njurförbundet att landstingen ska ge de äldre njurpatienterna ersättning för merkostnaderna, som kan uppgå till 40 000 kronor om året, en relativt liten summa jämfört med de cirka 200 000 kronor som en dialysplats på sjukhus kostar, enligt Njurförbundet.

– Vi tycker att det är orimligt att när vården flyttar ut behandlingen hem till patienten inte ska ta den kostnaden för sjukvården själva sparar kanske på en treårsperiod upp till en miljon kronor om man ska ska räkna med sjukresor.

Sedan finns det också medicinska fördelar för patienten, säger ordförande Håkan Hedman.

På Sveriges Kommuner och Landsting finns en viss förståelse för problemet, men man inväntar på svenskt sätt en utredning. På Socialdepartementet pågår en genomgång av handikappersättningarna.

– Problemet är som i en del av dessa frågor att det hamnar mellan stolarna. Det finns ett regelverk för ersättning upp till 65 år och sedan därefter råder den här oklarheten.

Det händer ibland att det hamnar mellan stolarna men det är klart att det är vår skyldighet att tillsammans se till att det för en rimlig lösning, säger Göran Stiernstedt vid Sveriges Kommuner och Landsting.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".