Kritik mot EU-kampanj på Irland

I höst ska irländarna återigen rösta om EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget, efter förra sommarens nej. Nu satsar EU-kommissionen 20 miljoner kronor på en informationskampanj om EU på Irland.

Men satsningen har mött kritik, både på Irland men också av svenska Junilustan där Sören Wibe är ordförande.

– Det är ju fullständigt uppenbart vad det är frågan om. Nämligen att få det irländska folket att rösta ja nästa gång som Lissabonfördraget kommer upp till omröstning. Våra skattepengar ska inte användas till det ena eller andra politiska spörsmålet.

Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström, som är kommunikationsansvarig i kommissionen, tillbakavisar anklagelserna:

– Det är ingen inblandning, vi är inte med i någon kampanj. Vi ska se till att alla har tillgång till information, upplysningar och få kunskaper om vad EU är och gör.

Informationskampanjen omfattar bioreklam, annonser i tidningar och tidskrifter och en satsning på bloggsidor på Internet bland annat.

Målgruppen är unga, kvinnor och låginkomsttagare. Det var de grupperna som hade en stor andel nej-röstare i förra sommarens folkröstning om Lissabonfördraget.

Enligt de valundersökningar som gjordes röstade hela 65 procent av de lågavlönade nej. Irländarna ansåg sig också vara dåligt informerade om EU och här har EU-kommissionen ett ansvar, menar Margot Wallström.

– Då har vi tycker jag demokratisk skyldighet att göra något åt det. Jag ser det ur medborgarnas synvinkel. De har en rätt att få veta vad EU är och gör om de ska kunna utöva demokratisk kontroll. Annars är det lätt att sprida rädsla eller vanföreställningar om vad EU är och gör.

Junistans ordförande Sören Wibe menar att det handlar om politisk propaganda.

– Man gör propaganda för EU, dess institutioner och fördrag. Det är att gå in på ja-sidan.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".