Nya uppgifter om CIA:s misstag innan 11 september

Terrorattackerna den 11 september 2001 hade kunnat förhindrats om den amerikanska säkerhetstjänsten CIA tagit alla uppgifter de hade tillgång till på allvar. I tyska medier hävdas att den tyska säkerhetstjänsten redan 1999 informerade CIA om att de hade spår efter en islamistisk terroristcell i Hamburg.

Det är vinter 1999. I Hamburg ringer telefonen hos Mohammed Haydar Zammar - en syrier som sedan många år bor i Tyskland och som på grund av sitt samröre med al-Qaida, övervakas av den tyska säkerhetspolisen. Det är ”Marwan” som ringer. De båda männen pratar en liten stund om allt möjligt. Mohammed Haydar Zammar säger till Marwan att han borde flytta till Hamburg. Samma Marwan - Marwan al Shehhi - som nästan tre år senare styr en Boeing in i World Trade Centers södra torn. Huvudsäte för terroristcell Hösten 1999 upptäcker den tyska säkerhetstjänsten att al Shehhi flyttat till Marienstrasse 54 i Hamburg, som säkerhetstjänsten redan då tror är huvudsäte för en islamistisk terroristcell. Här träffar Marwan Al Shehhi bland andra Mohammed Atta som är den pilot som kör in i norra tornet. Här kan de tillsammans planera sin flytt till USA. Men CIA vidarebefordrade aldrig uppgifterna från Tyskland till FBI som har ansvar för den inre säkerheten och terroristerna kunde planera sitt dåd i fred.

Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".