Graninge + Sydkraft = Sant

Under torsdagen presenterades en ny storaffär inom energiområdet. Sydkraft tar över elproducenten Graninge och därmed försvinner ytterligare en konkurrent till de stora bolagen på elmarknaden. Men Sydkrafts koncernchef Lars Frithiof anser inte att dagens affär är dålig för vanliga elkonsumenter.
– Elpriset sätts av Nordpool, alltså den marknadsplats som finns i det nordiska systemet och vi är mycket rädda om att den verkligen fungerar och konsumenter och industrikunder vet precis vad priset är så det kommer inte ha någon påverkan, säger Lars Frithiof, koncernchef Sydkraft. I mitten av 90-talet avreglerades den svenska elmarknaden. Prissättningen blev fri och tanken var att konkurrensen skulle öka. I stället blev resultatet ökad koncentration när elbolag efter elbolag köptes upp av större konkurrenter. De stora dominerar I dag står de tre stora Vattenfall, Fortum och Sydkraft för över 85 procent av landets samlade elproduktion. Även sätt i ett nordiskt perspektiv, nu när elproduktionen köps och säljs via bolaget Nordpool, så domineras de här tre stora med över 37 procent av den samlade elproduktion i Norden. Nu försvinner ytterligare en konkurrent. Den här gången är det Sverige femte största elproducent som blir en del av Sydkraft. Svenska elkunder har det senaste året sett hur elpriserna rusat i höjden. Under onsdagen kom inflationssiffror från statistiska centralbyrån som visar att elpriserna på egen hand stod för merparten av prishöjningarna det senaste året. Galloperande priser Skulden för de galloperande priserna lägger elbolagen på bristen på regn och låga nivåer i vattenmagasinen. Men många elkunder drar säkert också en annan slutsats: att den allt större koncentration på elmarknaden knappast pressar priserna nedåt. För att affären kan kunna genomföras så kommer det troligen att krävas ett godkännande av EU-kommissionen.
Sören Granath och Sara Hägg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".