Fackliga krav om LO-chefens avgång

Det kommer hård kritik från flera fackliga avdelningar inom Transportarbetareförbundet rörande onsdagens uppgörelse mellan LO och socialdemokraterna om hur finanspolitiken ska bedrivas om det blir ett ja i EMU-omröstningen.
Uppgörelsen innebär bland annat höjda överskottsmål i de offentliga finanserna, en mer aktiv arbetsmarknadspolitik vid lågkonjunktur och en möjlighet att snabbare förändra nivån på moms skatter och arbetsgivaravgifter. Gustaf Holmberg, ordförande i Transport i Blekinge och nordöstra Skåne, tycker att Wanja Lundby-Wedin har begått ett stort misstag: – Jag ifrågasätter om hon är den människa som ska sitta på den platsen. Tycker du att hon ska avgå? – Ja, mitt förtroende för henne är i dag väldigt litet Kritiken är skarp från många av Transports avdelningar ute i landet. Kritikerna inom Transport tycker att LO:s ledning genom överenskommelsen nonchalerar det tidigare demokratiskt fattade beslutet att vara neutral i EMU-frågan. Dessutom att ordförande Wanja Lundby-Wedin, utan att direkt säga det, ändå klart tagit ställning för ett ja till EMU. Anders Berg, ordförande i Transports avdelning i Norrbotten och invald i förbundsstyrelsen, ifrågasätter vilken betydelse den här överenskommelsen kommer få då den ännu inte har någon bred politisk förankring. Frågan är också vilken betydelse överenskommelsen har för väljarna.
Ekots Magnus Bergner och Ulrika Hyllert, SR Blekinge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".