Storaffär på elmarknaden

Sydkraft tar över elproducenten Graninge. Det innebär att ytterligare en konkurrent till de största bolagen försvinner. Men det är ingen förlust för elkonsumenterna, menar Sydkrafts koncernchef Lars Frithiof.
I mitten av 90-talet avreglerades den svenska elmarknaden. Prissättningen blev fri och tanken var att konkurrensen skulle öka. I stället blev resultatet ökad koncentration när elbolag efter elbolag köptes upp större konkurrenter. I dag står dom tre stora Vattenfall, Fortum och Sydkraft för över 85 procent av landets samlade elproduktion. Även sätt i ett nordiskt perspektiv, nu när elproduktionen köps och säljs via bolaget Nordpool, så domineras dom här tre stora med över 37 procent av den samlade elproduktion i Norden. Och nu försvinner ytterligare en konkurrent. Den här gången är det Sverige femte största elproducent som blir en del av Sydkraft. Svenska elkunder har det senaste året sett hur elpriserna rusat i höjden. Och i dag kom inflationssiffror från statistiska centralbyrån som visar att elpriserna på egen hand stod för merparten av prishöjningarna det senaste året. Skulden för dom galloperande priserna lägger elbolagen på bristen på regn och låga nivåer i vattenmagasinen. Men många elkunder drar säkert också en annan slutsats. Att den allt allt större koncentration på elmarknaden knappast pressar priserna nedåt. För affären ska kunna genomföras så kommer det troligen krävas ett godkännande av EU-kommissionen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".