FN ”välkomnar” Iraks styrande råd

FN:s säkerhetsråd antog på torsdagen slutligen den resolution som ska vidga FN:s roll i Irak och FN ”välkomnar” Iraks styrande råd. Men USA behåller även i fortsättningen den verkliga makten.
FN-resolutionen, som las fram av USA, innebär bland annat ett halvt erkännande av det så kallade styrande råd på 25 personer som USA tillsatt i Irak och som gradvis ska få större befogenheter. Mer legitimitet för rådet USA hade först tänkt sig en starkare formulering men fick istället nöja sig med att FN ”välkomnar” rådet. Hur som helst innebär det att den internationella legitimiteten för rådet ökar. 14 av 15 medlemmar i säkerhetsrådet röstade för resolutionen, bara Iraks grannland Syrien avstod. USA behåller den verkliga makten Säkerhetsrådet beslöt också att utvidga och permanenta FN:s verksamhet i Irak. Men FN tar inte över ansvaret från USA. Även i fortsättningen kommer det vara den amerikanske diplomaten Paul Bremer som fattar alla viktiga beslut i Irak. Släpper inte på militär makt Än mindre är USA berett att lämna ifrån sig kontrollen över den militära situationen. Bland andra Indien, Tyskland Frankrike och Ryssland har krävt att FN också ska få en militär roll i Irak, detta som förutsättning för att de skulle skicka trupp till Irak för att hjälpa USA. Den FN-resolution som nu antagits öppnar inte dörren för något sånt.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".