Självsäkra nej-kvinnor framträdde på Södermalm

På fredagen är det mindre än en en månad kvar till folkomröstningen om EMU och ackompanjerade av klezmermusik framträdde i går tre av nejsidan mest kända företrädare tillsammans på Medborgarplatsen i Stockholm. Miljöpartiets Maria Wetterstrand, vänsterpartiets Ulla Hoffman och socialdemokraternas Britta Lejon.
– Vi är inte i en krissituation där vi desperat söker efter lösningar och griper efter varje halmstrå. Tvärtom så är det så att det går bättre på många viktiga punkter för Sverige än för genomsnittet i euro-området, sa miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand. – EMU är en sluten värld utan insyn där oavsättliga experter fattar beslut som de inte behöver förklara för någon folklig opinion och inte behöver ställas till ansvar för, sa socialdemokraten Brita Leijon. – En gemensam valuta menar man skulle ge mindre anledning att starta krig. Vad säger ni om Ryssland och Tjetjenien, inte har rubeln gjort att kriget har upphört. Eller att de gemensamma mynten mellan Israel och Palestina skulle vara några särksilt bra fredsmäklare, sa vänsterpartiets Ulla Hoffman. Optimistisk trojka De vill inte ta ut segern i förskott men är alla tre uppenbart optimistiska inför utsikten att det blir nej i folkomröstningen. Maria Wetterstrand tror att uppgörelsen häromdagen mellan LO och socialdemokratenra kan bli till fördel för nej-sidan. Det höjda överskottsmål de kom överens om innebär 12 miljarder kronor mindre om året att spendera, menar hon. – Vad innebär det då? Var ska man ta de här pengarna? Ska man skära i den offentliga sektorn? Vi vet vilka som drabbats hårdast när man skär i den offentliga sektorn. Det är de kvinnor och en del män som arbetar där, sa Maria Wetterstrand. Hoffman går på magkänsla Särskilt stark är nejsidan bland kvinnorna. – Jag tror att det kan ha att göra med att kvinnor prioriterar lite andra saker. Närdemokrati till exempel att besluten fattas nära de människor som berörs. Att man prioriterar att man ska ha pengar till den offentliga sektorn och man ser EMU som ett riskprojekt och kvinnor kanske inte är lika beredda att ta den risken som, sa Maria Wetterstrand. – Man hävdar att kvinnor inte kan något om ekonomi. Jag har aldrig varit finansminister men jag har haft hand om en hushållsbudget, ensamstående mamma för tre barn. Jag vet vad ekonomi handlar om och min magkänsla säger mig att det här är inte bra, säger Ulla Hoffman. Publiken pratar om inflytande I den forna arbetarstadsdelen Södermalm hade de denna kväll kompakt stöd hos åhörarna. – För mig är det en demokratisk fråga i första hand. Svensk arbetarrörelse har slagits i hundra år för att få mer makt och då ska man inte lämna ifrån sig den makten, säger Åke Gylfe, en av åhörarna. – Därför att jag inte vill avstå makten att påverka och ge den till sex bankdirektörer. Vill du det, säger Anita Habel. EMU ska ge mer välfärd, sägs det? – För vem då? Den frågan tycker jag att folk ska ställa sig. Tänker de ta de där 12 miljarderna ur statsbudgeten, säger Anita Habel som också hon lyssnat på nej-kvinnorna på Södermalm på torsdagskvällen.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".