Högre elpriser trots valfrihet

Trots att man sedan sju år tillbaka kan välja vilket elbolag man vill för att på så sätt få lägre elpriser, så gör de flest inget för att sänka sina elkostnader. I onödan göder man i stället elbolagens vinster.
– Det som i genomsnitt över tiden har varit minst förmånligt för konsumenterna har varit att inte göra någonting alls, det vill säga ligga kvar i det här tillsvidareavtalet, säger Margareta Bergström, analytiker hos Energimyndigheten. Vem tjänar på passiviteten? – I och med att det nästan alltid är dyrare för konsumenten att ha tillsvidareavtal så är det leverantören som tjänar på att konsumenterna inte är aktiva. De svenska elkonsumenterna har alltså i viss mån de elpriser man förtjänar eftersom de flesta, tre av fem elkonsumenter, har inte trots avregleringen av elmarknaden aktivt valt att binda sitt elpris med en ny elleverantör eller den man redan har. Bolagen tjänar på passivitet Passiviteten har visat sig vara en dålig affär för elkonsumenterna men desto bättre för elbolagens vinster. Enligt Konsumenternas Elrådgivningsbyrå kan den som har en eluppvärmd villa spara 2 000-3 000 kronor och den som bor i lägenhet 300-400 per år genom att binda sitt elpris. Priserna stiger i höst Nu stiger elpriserna igen efter den torra sommaren och kommer det inget regn i höst så kommer priserna att fortsätta stiga. – Rådet är, för de som inte har skaffat sig ett avtal, att skynda sig att göra det innan priset blir högre, för då gör man en sämre affär, säger Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas Elrådgivningsbyrå. Många att välja mellan Torsdagens storaffär där Sydkraft tar över elproducenten Graninge tror inte Bo Hesselgren påverkar konsumenten nämnvärt. – Även om det blir färre aktörer när företag går ihop så finns det ju fortfarande ett hundratal elleverantörer att välja mellan och byta till om man är missnöjd med sitt elpris.
Caroline Kiepels
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".