Mellanösterns vattenproblem går att lösa

På fredagen är temat på vattensymposiet i Stockholm vattenproblemet i Mellanöstern. Men vattenfrågan är inte olöslig, det visar en rapport som statsvetaren Susan Hatiff Rollef sammanställt för det israeliska parlamentet.
Vattenfrågan finns inte med i den USA-ledda fredsplanen för Mellanöstern, somliga menar att det beror på att det är en av de svåraste frågorna att lösa. Susan Hattif Rollif som för drygt ett år sen blev klar med sin rapport om vattenresurserna i regionen - håller inte med. Vattenbristen kan lösas Vattnet är ett allvarligt problem men inte ett svårt sådant, säger susan Hattif Rollef. Israelerna klagar högljutt men de har samtidigt en mycket bättre situation än palestinierna och de kringliggande arabländerna, säger Susan Hattif Rollef som menar att vattenbristen kan lösas, om man vill. Många menar att Israel måste avstå från mer vatten för att lösa problemet men det räcker inte på långt när, menar Susan Hattif Rollef - bristen i hela regionen är så stor att man måste ta till olika tekniska lösningar. Teknik ska hjälpa I sin rapport kom Susan Hattif Rollef fram till att vattnet kommer räcka om man tar till tekniska lösnningar som avsaltning av havsvatten och bräckt vatten som finns i marken, rening av avloppsvatten för användning i jordbruket och dessutom import av vatten via ledningar eller tankers från Turkiet. Flera av dessa lösningar används med framgång redan idag i Israel, men det krävs ekonomisk hjälp från världsbanken eller andra institutioner för att bekosta samma lösning för de palestinska områdena och arabländerna runtomkring. Bosättarna använder orimligt mycket vatten Idag använder de israelisk bosättarna orimliga mängder vatten i förhållande till palestinierna - och där måste det bli en ändring även om det inte alls löser problemet , säger Susan Hattif Rollef. Det är djupt är orättvist och måste kännas svårt för palestinerna, först att se israler bosätta sig på deras mark och sen se deras välvattnade trädgårdar när de själva knappt har tillräckligt med dricksvatten, säger Susan Hattif Rollef.
Lena Bejerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".